2019-06-30

Stålrör som kant vid cykelbana riskerar benbrott för cyklande

Flera cyklande har kört omkull, med bland annat benbrott som resultat, där stålrör ligger som längsgående kant i asfalten vid gång- och cykelbana. Ett exempel finns i Nacka Finnboda, ett annat vid Liljeholmskajen.190615 Benbrott efter cykling över stålrören Finnboda

[texten uppdateras]
I Nacka vid Finnboda varv finns en gång- och cykelbana längs vattnet. Där finns längsgående stålrör som separerar ytorna. Stålrör ger låg friktion mot cykeldäck, det blir halt och riskerar omkullkörning om en sneddar över kanten. Särskilt om det är fuktigt, eller om det är frost. Stålröret kan se "mjukt och snällt" ut, till skillnad mot en vanlig kantsten. Den vanliga kantstenen är lättare att förstå, den avskräcker de flesta från att snedda över med cykel. Ärendet uppmärksammas i facebookgruppen Cykla i Stockholm. När det är många promenerande behöver de cyklande ofta väja ut över stålröret, då uppstår risk för omkullkörning och personskador.


Foto Joakim HanssonFlera cyklande har kört omkull på stålrören längs kajen vid Finnboda"Målningen funkar inte. Jag cyklade mot stan i lugnt promenadtempo på väg mot middag på stan med frun. Hade just passerat Docklands och Fogia möbler och skulle upp över kanten från höger. Jag hade för flack vinkel så framhjulet kom inte upp utan gled på den ca 4 cm höga rundade stålkanten varpå jag stöp åt vänster och tog all kraft med händerna. Det slutade med en fraktur i vänster armbågsled av stöten genom underarmen. På 6 veckor får jag inte belasta vänster arm. Dessutom har jag fortfarande kraftig värk i båda händer, handleder och vänster underarm.
Idag fick jag veta av en polare att han fallit på exakt samma ställe och på samma sätt. Han slog upp sår på ben underarmar och ansikte men slapp fraktur. Han klarade skallen tack vare hjälmen som tog en del av smällen."

190630 Stålrör Finnboda varv.

Svårt förstå vad skylten varnar förDet finns en liten skylt uppsatt som varnar för hal kant. Vilken kant? Kanten mot vattnet på kajen? Skylten indikerar att någon har anmält de farliga stålrören tidigare. Trots det är rören inte åtgärdade. Att stålrören är övermålade gör nästan att de syns sämre, ännu svårare att förstå riskerna att det är så halt. Nu ser det mer ut som en vanlig målad linje på asfalt. Målning som indikerar risk och fara brukar ofta målas som svart-gult zebramönster.


190630 Vilken kant avses?

Hur ska de farliga rören åtgärdas?


Cykel och gångbanor ska vara helt jämna och med en halkfri yta. Rören behöver alltså avlägsnas, eftersom de är mycket hala och sticker upp några centimeter. Ytan ska vara helt slät och som markering kan istället en målad linje användas. Obs inte termoplastisk massa, eftersom den också kan orsaka omkullkörning.Liljeholmskajen har också farliga längsgående järn Vid Liljeholmskajen finns längsgående runda järn, som riskerar omkullkörning och personskador för cyklande. Nu skyltat som gångfartsområde, vilket innebär att cyklande har tillträde här.

Röster från facebookgruppen Cykla i Stockholm:

  • "Liknande på Liljeholmskajen. Plus att det blir glashalt när det lägger sig en isfilm där på vintern. Jag såg en pappa med barn baktill som vurpade i 90-graderssvängen i höstas. Som tur var gled de inte ner i vattnet och barnet tog inte så mycket skada, men otäckt var det."
  • "Sladdat mig över dessa i spöregn och fy fasen vad nära det var att sladda ner i Mälaren! Idiotisk design faktiskt!😡"
  • "På Liljeholmskajen har både jag och barnen varit väldigt nära att cykla omkull."

180601 Liljeholmkajen längsgående järn sticker upp. Kartlänk
Läs mer om farlig utformning av cykelbanor
Ärendehantering Nacka Finnboda varv

Ärendet drivs av den cyklande
Kartlänk Finnboda Nacka
190630 Den cyklande gör polisanmälan om farlig väg Finnboda Nacka
190701 Kontakt med Nacka kommun, som hänvisar till HSB som äger marken
190703 Kontakt inleds med HSB


Ärendehantering Liljeholmskajen

Ärendet drivs av Cyklandeombud
Kartlänk Liljeholmskajen Stockholm
190630 anmälan Liljeholmskajen Stockholm trafikkontoret SY1906301627YCDMålning över stålrör fungerar inte. Målning maskerar det hala
stålröret. Foto Joakim Hansson

Uppdateringar


190630 Anmälan Liljeholmskajen

Detta är en bekräftelse på att ditt ärende av typ Klagomål har mottagits och registrerats. Din felanmälan/synpunkt har fått ärendenummer SY1906301627YCD.

Din beskrivning: Tack för allt som görs för trafiken i Stockholm.
Farliga längsgående järn vid Liljeholmskajen. Runda järn sticker upp vid Liljeholmskajen, många har redan kört omkull på dessa, risk för personskador. Denna typ av uppstickande föremål är väl känt som risk för personskada och tex benbrott. Här finns dessutom risk att cykel med barn i barnsits faller ner i vatten, med risk för drunkning. Järnen behöver således avlägsnas. Finns även stöd i stadens handböcker att ytor ska vara jämna.
Läs om vittnesmål i ärendet här.
https://cyklandeombudstockholm.blogspot.com/2019/06/stalror-som-kant-langs-cykelbana.html
vänliga hälsningar
Cyklandeombud Stockholms län
genom Jon Jogensjö
0702693534

Kommentar om Liljeholmskajen 2018

"Liknande på Liljeholmskajen. Plus att det blir glashalt när det lägger sig en isfilm där på vintern. Jag såg en pappa med barn baktill som vurpade i 90-graderssvängen i höstas. Som tur var gled de inte ner i vattnet och barnet tog inte så mycket skada, men otäckt var det." [ytterligare om Liljeholmskajen]
"Sladdat mig över dessa i spöregn och fy fasen vad nära det var att sladda ner i Mälaren! Idiotisk design faktiskt!😡"

Kommentar om Finnboda 2018

"Jo...kört omkull och slagit huvudet där. Blåklocka och skrapad hjälm"1 kommentar:

  1. I tråden https://m.facebook.com/groups/201374463303573?view=permalink&id=1692560910851580 vittnar fler om att de fallit eller varit nära att falla pga rören.
    /Han på röntgenbilden

    SvaraRadera